Nieuws

Mobiliteitsgeluktest onderzoekt meer dan alleen vervoer

De Verkeersonderneming lanceert de Mobiliteitsgeluktest om mobiliteitsgeluk te bevorderen. De test onderzoekt de economische, sociale en culturele aspecten van vervoer.

De Verkeersacademie gaat mobiliteitsgeluk testen. Mobiliteit is volgens de Verkeersonderneming een belangrijk onderdeel van de geluksbeleving. Denk bijvoorbeeld aan hoe je ervan baalt als de brug openstaat, de liefde van je leven ontmoet in de trein of als iemand je een gratis lift geeft naar je favoriete festival.
 

Relatie tussen mobiliteit en geluk

 
“Met de MobiliteitsGelukTest onderzoekt De Verkeersonderneming de rol van mobiliteit in het geluksgevoel van mensen”, vertelt programmamanager Hans Stevens. “Meer concreet gaat het om de relatie van mobiliteit met zes domeinen die volgens internationaal wetenschappelijk onderzoek het geluk van mensen bepalen (bijvoorbeeld gezondheid, vrijheid of de eigen leefomgeving).”
 
De MobiliteitsGeluksTest werkt volgens Stevens twee kanten op. “Enerzijds onderzoekt de test het maatschappelijk rendement van mobiliteitsprojecten en andere interventies op het gebied van mobiliteit. Daarnaast geeft de test ons inzicht in handelingsperspectieven van mensen, en hoe die per gemeente, buurt of wijk van elkaar verschillen”. Op dat laatste kan vervolgens weer geïntervenieerd worden.
 

Aanknopingspunt

 
Met de uitkomsten van de MobiliteitsGeluksTest kan De Verkeersonderneming mobiliteitsgeluk bevorderen. De resultaten van de test worden ingezet om betrokken partners aan te moedigen mobiliteitsgeluk beter bereikbaar te maken voor meer mensen. Ook biedt de test een goed aanknopingspunt voor nieuw onderzoek.
 

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven