Nieuws

Over het plastic fietsen in Zwolle

Ze hebben naar eigen zeggen een ‘wereldprimeur’ in Zwolle. In september wordt een daar een fietspad van gerecycled plastic geopend: de PlasticRoad. Enkele maanden later volgt het tweede fietspad, elders in de provincie Overijssel.

De provincie Overijssel en de gemeente Zwolle zien grote potentie in de PlasticRoad als oplossing voor toekomstige uitdagingen en ambities in de infrabouw. De PlasticRoad is een weg, gemaakt van prefab elementen, waarin een holle ruimte zit voor kabels en leidingen en waterafvoer.


Het concept werd in 2015 gelanceerd door wegenbouwer KWS, dat in 2016 samen met Wavin en Total verder werkte aan de verdere ontwikkeling van het concept. Deze partijen hebben de afgelopen jaren hard gewerkt aan het uitwerken en testen van het product. Zwolle en Overijssel organiseren nu als eerste pilots met het product.

Ontwikkeling

Tijdens de testfase lag de focus met name op het technische vlak, zoals de draagkracht van de modulaire PlasticRoad-elementen, de ideale mix van gerecycled kunststof en het meest optimale ontwerp van de holle ruimtes. Daarnaast is veel onderzoek gedaan naar de milieu-impact van het concept.


Op dit moment zijn de resultaten dusdanig positief dat de eerste pilots werkelijkheid kunnen worden. Deze pilots markeren een belangrijke stap voor het verdere ontwikkelingsproces van de PlasticRoad. Meer hierover leest u in Verkeer in Beeld 04/2018, die in september verschijnt.

Deel dit artikel