Nieuws

'Beter Benutten, Beter op de Fiets'

Op 25 april werd in Nijmegen het mobiliteitsdebat ‘Beter Benutten, Beter op de Fiets’ georganiseerd, met onder andere sprekers van het programma Beter Benutten van de Stadsregio Arnhem-Nijmegen en de initiatiefnemers van Fietscentrum Nijmegen.

'Beter Benutten, Beter op de Fiets’

Voertuigverliesuren


Het programma Beter Benutten van de Stadsregio bestaat uit een aantal projecten met maatregelen die gunstig zijn voor het aantal 'voertuigverliesuren': eenvoudig gezegd gunstig voor de doorstroming van het verkeer, passend binnen het beleid dat de regio economisch bereikbaar moet blijven.
De voorwaarde van het Rijk dat het bedrijfsleven erbij betrokken moet worden heeft geresulteerd in het meepraten van 'de bedrijven' over een zo goed mogelijke bereikbaarheid. Hiervoor wordt een pakket maatregelen uitgevoerd van 50 miljoen euro, en dat moet eind 2013 gerealiseerd zijn. Op maandag 16 april tekende minister Melanie Schultz het programma in Burger's Zoo in Arnhem.

Ontnuchterend


Dit was voor Movinnio een tamelijk ontnuchterend verhaal. Gewoon een programma voor een aantal projecten dat binnen een bepaalde tijd en budget gerealiseerd moet zijn. Dus geen hogere doelen, geen integrale benadering, geen plaats voor innovatie, geen duurzaamheidsdoelen, niet meedenken door het innovatieve bedrijfsleven over goedkoper, veiliger, duurzamer en toch betere bereikbaarheid. Allemaal een gepasseerd station. Een informatief verhaal met toelichting naar aanleiding van vragen.
Anderzijds begrijpelijk: het geld moet eind volgend jaar uitgegeven zijn. Het is een uitvoeringsprogramma met plaats voor observatie, niet voor innovatie.

Regio voor fietsbranche


Het verhaal over Fietscentrum Nijmegen is van een andere orde: door een divers samengestelde groep ondernemers wordt ingespeeld op de landelijke trend dat de fiets een belangrijkere rol in de mobiliteit opeist. Dit zou kunnen uitmonden in een centrum c.q. regio voor de fietsbranche zoals de regio Eindhoven-Helmond dat is voor de automotive-branche. Het wordt het benutten van de kansen in een regio waar snelle fietsroutes en fietssnelwegen zijn of worden aangelegd, met een gunstige kennisinfrastructuur (universiteit en hoge scholen, etc), waar een sterke fietslobby is voor zowel recreatief als 'functioneel fietsen' (o.a. voor woon-werkverkeer).
De discussie ging met name over het aanscherpen van visie en missie en dus de kansen die er zijn.
Goed om in de gaten te houden, meer aandacht aan te besteden in de media en waar mogelijk en gewenst initiatieven en processen te ondersteunen.

De sprekers:


- Peter Linders, programmamanager Beter Benutten van de Stadsregio Arnhem Nijmegen
- Joppe van Stiphout (Stipbike) en Jos Sluijsmans (Fietsdiensten.nl), initiatiefnemers Fietscentrum Nijmegen
- Gespreksleider: Rosalie Thomassen, (ERWT Communicatie)

 Tekst: Joep Dickhaut - Movinnio
 

Terug naar overzicht nieuws >>>

 

Deel dit artikel