Nieuws

Twee innovaties RoyalHaskoning in de prijzen

De innovaties Flowtack en Onderdoorgangen Zutphen van Royal HaskoningDHV wonnen op 3 november respectievelijk de Vernufteling en de Eervolle Vermelding bij de uitreiking van de Schreudersprijs. Dit is een tweejaarlijkse prijs voor vernieuwend ondergrondse bouwprojecten.

Flowtack is een digitale oplossing voor optimale verkeersdoorstroming. Het is een slim digitaal verkeersmanagementsysteem waarmee het verkeer optimaal kan worden geregeld via realtime informatievoorziening. Het stemt continu vraag en aanbod met elkaar af. De data kan worden afgestemd op het gemeentebeleid. Zo hebben wegbeheerders meer regie en kunnen ze bepaalde verkeersstromen en specifieke doelgroepen

“Het winnen van deze prijs is een geweldige waardering voor onze innovatiekracht”, vertelt Patrick Egberink van RoyalHaskoning. “Flowtack is ontwikkeld binnen het partnership Talking Traffic. De gemeente Deventer is de eerste gemeente waar Flowtack vanaf januari 2018 wordt geïmplementeerd.”

De Vernufteling is een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan het advies- of ingenieursbureau dat het meest vindingrijke project inzendt. Dat kan een technische oplossing zijn voor een maatschappelijk probleem als wateroverlast, of een nieuwe manier om een gebouw energiezuinig te maken. Doorslaggevend is of het project vernuft uitstraalt en economisch en maatschappelijk van belang is. Het doel van de prijs is om meer bekendheid te geven aan het werk van advies- en ingenieursbureaus.

Onderdoorgang Zutphen bevat twee onderdoorgangen: de Marstunnel en Kostverloren, die de binnenstad van Zutphen en het woon- en bedrijvengebied Noorderhaven met elkaar verbinden. In de architectuur is veel aandacht besteed aan verlichting en vormgeving. Het ontwerp, de contractvoorbereiding voor de realisatie en begeleiding van de bouw zijn in opdracht van de gemeente Zutphen en ProRail uitgevoerd door Railinfra Solutions, een voormalig samenwerkingsverband van RoyalHaskoningDHV en Witteveen+Bos.

Het project werd door de jury geprezen als ’pareltjes van architectuur met een grote maatschappelijke waarde, waarbij de impact van de tunnels fenomenaal is als je erdoor rijdt’.

Deel dit artikel