Nieuws

Groningse fietsers op speedpedelec kiezen zelf plaats op de weg

Op acht provinciale wegen in de provincie Groningen mogen fietsers op een speedpedelec kiezen voor de rijbaan óf het naastgelegen fietspad. Tot voor kort was de speedpedelec op deze wegen alleen toegestaan op de rijbaan.

De provincie stelt nu het fietspad op de provinciale wegen in kwestie ook open voor speedpedelecs, omdat het snelheidsverschil tussen de snelle elektrische fietsen en het gemotoriseerd verkeer op de rijbaan te groot is. Speedpedelecs kunnen weliswaar 45 kilometer per uur, in de praktijk rijden veel speedpedelecs langzamer, gemiddeld 32 kilometer per uur. Volgens de provincie is het snelheidsverschil met het gemotoriseerde verkeer, op deze wegen is 80 kilometer per uur toegestaan, te groot om speedpedelec-rijders te dwinten gebruik te maken van de rijbaan.

Provinciale wegen 

Het betreft de N386 tussen Hoogezand-Sappemeer en Zuidlaren, de N966 tussen Beerta en Winschoten, de N967 tussen Finsterwolde en Winschoten, de N972 tussen Westerlee en Oude Pekela, de N980 tussen Opende en Marum, de N983 tussen Aduard en Oldehove, de N996 tussen Winsum en Middelstum, en de N998 tussen Warffum/ Uithuizen en Middelstum. Om duidelijke te maken dat speedpedelecs daar toegestaan zijn op het fietspad worden onderborden geplaatst met de tekst 'speedpedelec toegestaan'.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven