Nieuws

MBI lanceert duurzame betonsteen Ecoforto

MBI heeft zijn productieproces volledig verduurzaamd. Door volgens een nieuwe formule stenen te maken met 30 procent minder cement, daalt de CO2-uitstoot in de hele betonketen met 35 procent. Verder gebruikt het bedrijf 30 procent aan gerecyclede materialen, worden grondstoffen per schip aangevoerd en draaien alle vier de fabrieken op windenergie. Al deze aspecten komen samen in de Ecoforto, de duurzamere betonsteen die op 8 en 9 oktober tijdens de Dag van de Openbare Ruimte in Houten wordt gepresenteerd.

,,We hebben zelf goed nagedacht over duurzaamheid en willen als bedrijf daadwerkelijk veranderen,” zegt algemeen directeur Marcel Bettonvil . ,,Omdat we zo’n grote speler zijn, gaat het om veel volume en kunnen we op het gebied van duurzaamheid een enorme bijdrage leveren.”

Het bedrijf heeft vier productielocaties in Veghel, Aalst, Nieuw-Lekkerland en Kampen, waar jaarlijks meer dan een miljoen ton aan betonmaterialen wordt gemaakt voor Infra, Tuin en Bouw. 
 

Vier pijlers
Het ECO 4A- beleid van het bedrijf is gebaseerd op vier pijlers: aparte toplaag, andere materialen, andere bindmiddelen en aanpassingen van het proces. Bij de Ecoforto komt het hele duurzaamheidsbeleid van het bedrijf samen in één product.
De basis van de duurzamere betonstenen vormt de sterke toplaag, waar het bedrijf om bekend staat. Die zorgt voor een langere levensduur en minder slijtage en veroudering. De toplaag biedt het bedrijf de mogelijkheid het kernbetonmengsel zover aan te passen en te verduurzamen, dat de betonstenen met zo weinig mogelijk cement en primaire grondstoffen aan de sterkte-eisen kunnen voldoen. Ook maakt die toplaag de productie van waterinfiltrerende en luchtzuiverende stenen als de Clairplus mogelijk.
Verder vervangt het bedrijf 30 procent van zijn primaire grondstoffen als zand en grind door secundaire grondstoffen. Zo gebruikt het bedrijf AEC-granulaat granova van Heros Sluiskil in zijn betonstenen. Dat wordt van gerecycled en gezuiverd bodemas uit afvalovens gemaakt. Door het gebruik van Rebeas zand en grind van Bonder Recycling krijgt oud spoorballast een tweede leven. Verder recyclen alle fabrieken hun eigen puin, zodat er geen betonafval het terrein af gaat.
 

Alternatieve hulpstoffen
Revolutionair is het gebruik van alternatieve hulpstoffen en bindmiddelen via het CemSaver-concept. Hierdoor kan het bedrijf 30 procent minder cement gebruiken in de nieuwe betonstenen. Aangezien de cementindustrie verantwoordelijk is voor 5 procent van alle CO2-uitstoot in de wereld leidt dit tot een forse reductie. 
 

Energiebesparing
Het bedrijf heeft binnen het eigen productieproces een forse energiebesparing gerealiseerd via zuinigere HR-ketels en klimaatkamers in de fabrieken. Alle fabrieken draaien op windenergie en op het terrein van de vestiging in Kampen worden twee windturbines gebouwd die net zoveel stroom opwekken als heel het bedrijf, met alle vestigingen, verbruikt. Door de grondstoffen vaker per schip aan te voeren bespaart het bedrijf veel autokilometers. De verbreding van de Zuid-Willemsvaart en het uitbaggeren van de haven bij de vestiging in Veghel laat bevoorrading met grotere schepen toe en scheelt jaarlijks alleen al 1500 vrachtwagens.Dit artikel komt uit Bton

Deel dit artikel

Geplaatst door

Betrokken partijen

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven