Nieuws

Grootste fietsenstalling ter wereld nog niet af, maar wel open

Het is moeilijk om niet onder de indruk te raken van de nieuwe fietsenstalling op Utrecht Centraal. Al is hij nog maar half af.

De stalling ging vandaag voor het eerst open voor het publiek. Uiteindelijk moeten er 12 500 fietsen een plek kunnen vinden; meer dan welke fietsenstalling ook ter wereld. Verspreid over drie verdiepingen is er ruimte voor gewone fietsen, fietsen met een krat of een zitje, OV-fietsen en zelfs bakfietsen als je een abonnement hebt.

 

Stallen is de eerste dag gratis en daarna €1,25 per dag. Langer dan twee weken is niet de bedoeling en dat wordt slim in de gaten gehouden: de beheerders kunnen via speciale sensoren zien of een rek langer dan twee weken continu bezet is. Diezelfde sensoren zijn ook direct handig voor de gebruiker: die kan via displays zien hoeveel plekken er in de genummerde rijen nog vrij zijn en of dat boven of onder is.

 

Af is de stalling nog lang niet. Eerst wordt het dak verder afgewerkt, waarop de nieuwe passage tussen Utrecht Centraal en Hoog Catharijne komt. Daarna wordt de oude passage (in de volksmond 'Patatstraat' genoemd) afgebroken en wordt het tweede deel erbij aangebouwd. Dan komt de fietsenstalling uit van 6000 plaatsen nu op 12 500 plaatsen in 2018. Volgend jaar zullen ook de tunnels naar de perrons onder handen worden genomen, waardoor de toegangen naar de fietsenstalling definitief worden.

 

Als alles gereed is, wordt het nieuwe stationsplein tussen Hoog Catharijne en Utrecht Centraal geheel fietsvrij. Alleen de voetganger heeft er nog plek. Er komt veel ruimte voor groen en terrasjes. Doorgaand fietsverkeer rijdt onder het plein door langs de tweede verdieping van de fietsenstalling. Hellingbanen zorgen als in- en uitvoegstroken voor toegang naar de stalling, waar je met je OV-chipkaart in kan checken.

 

Lees ook het uitgebreide verslag en bekijk de fotoreportage op OV-Magazine.

 

 Dit artikel komt uit PARKEER24

Deel dit artikel