Nieuws

Milieudefensie verliest hoger beroep luchtkwaliteit

Milieudefensie heeft het hoger beroep in de bodemprocedure tegen de staat verloren. De overheid hoeft dan ook geen extra maatregelen te nemen om de luchtkwaliteit te verbeteren. De rechter deed deze uitspraak op zeven mei in de rechtbank in Den Haag.

Milieudefensie spande vorig jaar een zaak tegen de staat aan, waarin de belangenorganisatie eiste dat de staat er zorg voor moet dragen dat de luchtkwaliteit overal in Nederland aan Europese eisen voldoet. Milieudefensie stelde ook dat de Europese eisen niet ver genoeg gaan, en zou liever zien dat de Nederlandse Staat de WHO-eisen onderschrijft, die strenger zijn.

Luchtkwaliteit

Momenteel voldoet de luchtkwaliteit op veel drukke plaatsen niet aan de Europese norm. Sinds 2015 stelt de Europese regelgeving dat er niet meer dan 40 microgram NO2 per kubieke meter in de lucht mag zitten, in Amsterdam was het gehalte NO2 in 2017 op 33 gemeten plekken in 9 straten hoger. Volgens de Amsterdamse GGD is de luchtvervuiling dusdanig dat ademen gemiddeld gelijkstaat aan het meeroken van ruim zes sigaretten per dag.

Reactie Milieudefensie

“Het hof is het met ons eens dat de Staat niet voldoende deed om de luchtkwaliteit te verbeteren", zegt Anne Knol van Milieudefensie. "Dankzij het winnen van ons eerdere kort geding moest de overheid haar luchtkwaliteitsplan aanpassen. Daarom vindt het hof dat de overheid nu genoeg doet. Zonder deze rechtszaak had de overheid geen actie ondernomen. Wij vinden nog steeds dat de overheid meer moet doen om onze gezondheid te beschermen. Dus daar zullen we ons voor in blijven zetten."

Lees hier meer. 

Deel dit artikel