Nieuws

Nominatie Hilversumse Architectuurprijs

Ontwerpnominatie Hilversumse Architectuurprijs Het ontwerp van Arcadis van de tunnel onder Station Hilversum en het Oosterspoorplein zijn genomineerd voor de Hilversumse Architectuurprijs. Arcadis heeft in opdracht van de gemeente en ProRail de architectuur, projectmanagement, directievoering , toezicht en bouwprocesbegeleiding verzorgd.

Nominatie Hilversumse Architectuurprijs


Inspiratie


Beate Vlaanderen, architect bij Arcadis: ‘De architectuur van Dudok, het imago van Hilversum als Mediastad, ‘stad in het groen’ en jonge monumentenstad waren de inspiratie voor mij. Het op te knappen stationsgebied had bovendien veel licht nodig. Ik heb dat in het ontwerp van de tunnel en de pleinen tot uitdrukking gebracht.’

Licht brengt veiligheid


Licht brengt in ondergrondse ruimten veiligheid. In het ontwerp voor de nieuwe inrichting van de stationshal, de reizigerstunnel en de fietskelder is natuurlijke daglichttoetreding ingezet. Door te kiezen voor een verlaagd voorplein zie je het licht aan de andere kant van de fietstunnel. In de hal en op de perrons zijn grote vides aangebracht rond de trappen en er is gekozen voor glazen liften. Zien en gezien worden zorgt voor een sociaal veilige stationsomgeving. In de tunnel is gekozen voor een glazen scheidingswand tussen het stationsdomein en de interwijkverbinding. Een bijzonder detail is het lichtkunstwerk van kunstenares Katrin Korfman met verkleurende lichten. In de bestaande stationshal is de trap verplaatst. Nu kan de voetganger rechtstreeks vanuit het centrum, via de stationshal, naar de tunnel. Door de tunnel loopt hij dan in een rechte lijn naar de perrons.

Stijlvolle arena


Het voormalige parkeerterrein aan het Oosterspoorplein is veranderd in een stijlvolle arena. Het plein is met Platanen omzoomd en herinnert aan de oude draaischijf van de voormalige NS werkplaats. Het verlaagde plein voorkomt een tunnelsituatie. Het sfeervolle open podium met de groene inrichting biedt talloze mogelijkheden voor recreatie en horeca.

Klik hier voor meer informatie.

Terug naar overzicht nieuws >>>

 

Deel dit artikel