Nieuws

Duitsland verlaagt BTW op treintickets

De Duitse overheid wil treinreizen over langere afstanden stimuleren en heeft daarom de BTW op treintickets verlaagd van 19 naar 7 procent.

De tariefsdaling is ingegaan per 1 januari en maakt onderdeel uit van het Duitse klimaatpakket. Als gevolg hiervan verlaagt Deutsche Bahn de ticketprijzen voor langeafstandsvervoer (ICE) in Duitsland met 10 procent. De Duitse overheid is de enige aandeelhouder is van de Duitse spoorwegmaatschappij.


De tariefsdaling geldt voor tickets voor het gewone tarief, het speciale tarief en ook voor aanvullende services, zoals een fietsticket. Ook de Bahncard 100 wordt tien procent gunstiger. De vervoerder verwacht dat de maatregelen 5 miljoen extra passagiers per jaar opleveren. Het is voor het eerst in 17 jaar tijd dat Deutsche Bahn de tarieven op treinreizen verlaagd.


NS International voert de tariefsdaling ook door naar Duitse bestemming, op de rechtstreekse ICE Amsterdam-Frankfurt, Amsterdam-Keulen en Amsterdam-Berlijn. Op het Nederlandse deel van de reis betaalt de reiziger het Nederlandse tarief van 9 procent BTW, terwijl over het Duitse deel ook 7 procent wordt betaald.

Deel dit artikel