Nieuws

Steeds vaker drugs in verkeer

Alcohol achter het stuur is een probleem dat nog (te) vaak voorkomt in het verkeer. Naast alcohol, wordt nu ook steeds vaker drugs achter het stuur gereden.

Vooral het drugsgebruik onder jongeren neemt toe. In België rijdt een op de acht jongeren tussen de 18 en 34 jaar maandelijks met drugs achter het stuur, schrijft Standaard. Dit is een van de resultaten uit de zevende Nationale VerkeersONveiligheidsenquête van Vias Institute. De enquête werd door ruim 6.000 respondenten ingevuld. Uit de resultaten blijkt dat het drugsgebruik achter het stuur het grootst is in Brussel en het kleinst in Vlaanderen. 


Het is volgens minister van Mobiliteit, Francois Bellot, voor het eerst dat de omvang van het drugsgebruik achter het stuur concreet inzichtelijk is gemaakt. Vias zegt dat gerichte sensibilisering noodzakelijk is om het probleem aan te pakken. Vias pleit voor speekseltests op grote schaal, uitgevoerd door de politie.

Smartphone

Naast het drugsprobleem, is ook het smartphonegebruik achter het stuur een probleem dat nog altijd toeneemt. Waar vroeger de telefoon achter het stuur vaak werd gebruik voor een belletje, wordt het toestel tegenwoordig ook vaak voor andere zaken gebruikt, zoals het versturen van app-berichten. Zes procent van de respondenten geeft zelfs aan foto's te maken tijdens het rijden.

Bijzondere voertuigen

Uit de enquête blijkt dat het aandeel van bijzondere voertuigen, zoals elektrische steps en eenwielers, is toegenomen. Drie procent van de respondenten gaf aan dergelijke voertuigen meer dan eens te gebruiken. In Brussel is dit zelfs 6 procent. 

 

 Dit artikel komt uit ReScape

Deel dit artikel

Geplaatst door

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven