Nieuws

Proef met wisselfietsen op Amsterdam-Zuid

De Vervoerregio Amsterdam gaat vanaf september een proef van zes maanden doen met wisselfietsen in fietsparkeergarage Mahlerplein bij station Amsterdam-Zuid. Dit omdat een bepaalde groep fietsen overdag in de stalling staat, terwijl andere fietsen juist 's nachts de garage bezetten.

Vervoerregio Amsterdam start nu samen met gemeente Amsterdam, NS, ProRail, Universiteit Amsterdam en Hogeschool Windesheim een proef om te kijken of deze twee groepen reizigers elkaar af kunnen wisselen. Aan de pilot kunnen 200 mensen deelnemen. Accel Nederland B.V. stelt 130 fietsen beschikbaar waarmee mensen van en naar het station kunnen reizen. 


Het gaat in 100 fietsen voor de pilot en 30 bufferfietsen om te zorgen dat er hoe dan ook fietsen beschikbaar zijn. Het wisselfietsconcept werkt eenvoudig: de ene helft van de deelnemers woont op minimaal anderhalve kilometer afstand van het station en de andere helft werkt op minimaal die afstand. Iemand die 's ochtends met de trein of metro verder naar het werk fietst, parkeert de fiets in een speciaal gereserveerd deel van de stalling onder Mahlerplein. Iemand die aankomt op Station Amsterdam-Zuid en verder wil reizen met de fiets, kan diezelfde fiets gebruiken en na het werk weer terugzetten. 


Het ideaalbeeld is dat er op deze manier bijna nooit fietsen in de stalling staan, behalve rondom de wisselmomenten en in de spits. Aan het experiment zijn voor deelnemers geen kosten verbonden, die zijn voor de Vervoerregio. Wel moeten deelnemers een aantal enquêtes invullen zodat hun ervaringen meegenomen kunnen worden in de resultaten en eventuele vervolgstappen. 


Mensen die interesse hebben in de proef kunnen zich aanmelden via de website van de proefDeel dit artikel

Geplaatst door

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven