Nieuws

Nieuwe inkomsten voor autofabrikanten door e-commerce systeem

Koffie bestellen of een restaurant reserveren tijdens het rijden. Bij sommige automerken is het al mogelijk, en daar komen meer merken bij de komende jaren is de verwachting.

Autofabrikanten installeren al tientallen jaren draadloze verbindingen in voertuigen en verzamelen gegevens. Maar door de enorme hoeveelheid software en sensoren in nieuwe voertuigen, ontstaan er snel nieuwe diensten en inkomstenstromen. De grote vraag voor autofabrikanten is nu of ze kunnen profiteren van alle chauffeursgegevens die ze kunnen verzamelen zonder de consument te vervreemden of het risico te lopen op verzet.

Software-update

Het uiteindelijke doel van autofabrikanten is om een database van consumentenvoorkeuren op te bouwen, zoals Google en Facebook dat vandaag de dag doen. Vorig jaar stuurde General Motors een software-update naar miljoenen voertuigen en introduceerde een e-commerce systeem waarmee chauffeurs koffie kunnen bestellen of restaurantreserveringen kunnen maken tijdens het rijden. Tot ergernis van sommige voorstanders van veiligheid. Meer autofabrikanten zullen spoedig vergelijkbare e-commerce functies lanceren als GM.

Investering terugverdienen

Het brengen van Starbucks koffie naar je auto zorgt ervoor dat fabrikanten hun investering terug verdienen dat zij aan telematica hebben uitgegeven. Als de consument hiervan wilt profiteren, bijvoorbeeld door aankopen te doen tijdens het rijden, moet de consument op zijn minst meer privacy geven, aldus Mike Abelson, vice-president van strategie bij GM.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven