Nieuws

Zo kunnen Groninger studenten gratis reizen buiten ov-ochtendspits

Om Groningen bereikbaar te houden tijdens de grootschalige werkzaamheden, starten de ov-bedrijven een experiment. Daarbij kunnen studenten hun weekreisproduct inruilen voor een weekendreisproduct. In aanvulling daarop mogen zij dan doordeweeks in en rond Groningen gratis reizen na de ochtendspits in bussen van Qbuzz en treinen van Arriva.

Dit experiment moet uitwijzen of studenten bereid zijn hun reisgedrag aan te passen en heeft als doel om de ov-ochtendspits te ontlasten. De proef loopt gedurende het hele studiejaar 2017/2018. Het is een initiatief van Groningen Bereikbaar, OV-bureau Groningen Drenthe, Qbuzz en Arriva.

Bereikbaarheid verbeteren

Volgens Paul de Rook, voorzitter van de Stuurgroep Groningen Bereikbaar en verkeerswethouder in Groningen, kan het experiment de bereikbaarheid van de stad vergroten. “Als we de drukte in de spits verminderen, kunnen we met hetzelfde aantal bussen en treinen de bereikbaarheid en het reiscomfort voor iedereen verbeteren.”

Ondersteuning vanuit onderwijs

De onderwijsinstellingen in Groningen ondersteunen de proef. “Wij hebben afgesproken ons ervoor in te zetten om werknemers, scholieren en studenten de spits in het ov zoveel mogelijk te laten mijden. Het moet uiteraard ook bij de roosters en stages passen. Dit experiment past daarbij”, zegt bestuurder Wim van de Pol van ROC Noorderpoort namens de onderwijsinstellingen.

Samenwerking

Binnenkort starten grootschalige werkzaamheden aan wegen en spoor in de regio Groningen. Experimenten als deze moeten de regio bereikbaar houden. Daarvoor werken onderwijsinstellingen, scholieren, studenten, overheden en vervoerders in de regio Groningen-Assen samen. Onderwijsinstellingen zegden toe om maatregelen te nemen die bijdragen aan een minder drukke ochtendspits. Ov-bedrijven investeerden in langere treinen en extra bussen.

Beter Benutten

Het experiment is onderdeel van het pakket Beter Benutten in de Regio Groningen-Assen. In dit programma werken Rijk, regio en bedrijfsleven samen om de bereikbaarheid in de regio over weg, water en spoor te verbeteren. De uitvoering van het thema Onderwijs & Bereikbaarheid is in handen van Groningen Bereikbaar.

Meedoen aan het experiment?

Aan de proef kunnen maximaal 500 studenten uit Groningen meedoen. Zij kunnen zich aanmelden via www.gratisreizenbuitendespits.nl

 

Lees ook: Groninger scholen kunnen geld krijgen door ochtendspits te mijden

Deel dit artikel