Nieuws

Zwolle heeft bijna alleen slimme verkeersregelinstallaties

In de gemeente Zwolle zijn 57 van de 65 verkeerslichten nu slimme verkeersregelinstallaties. Zwolle wil zo de doorstroming verbeteren.

De slimme verkeerslichten staan in contact met cloud- en serviceproviders, waardoor er realtime informatie en advies aan weggebruikers gegeven kan worden via navigatiesystemen en -apps. Zwolle wil zo de doorstroming en de informatievoorziening richting de weggebruiker verbeteren. 

 

De verkeerslichten zijn gerealiseerd door Vialis. De verkeerslichten zijn op dit moment nog eenrichtingsverkeer; de verkeerslichten geven informatie aan de weggebruiker maar maken geen gebruik van informatie die weggebruikers sturen. “We hebben hier bewust voor gekozen”, zegt wethouder William Dogger (mobiliteit en bereikbaarheid). “We wilden eerst alle VRI’s ombouwen en dan pas de ontvangstfunctionaliteit centraal toevoegen in plaats van lokaal. Dat doen we op het moment dat landelijk de volgende fase wordt uitgerold. Op deze manier willen we de weggebruiker zo breed mogelijk informeren en faciliteren.”

 

De verkeerslichten kunnen reageren op de actuele verkeerdrukte en kunnen ook voorrang geven aan hulpdiensten. Zodra de intelligente verkeersregelinstallaties ook informatie van weggebruikers ontvangen, bijvoorbeeld afkomstig van smartphones, kan het systeem nog beter anticiperen op de verwachte situatie en daar op inspelen. Zo is het dan ook mogelijk beter op vrachtverkeer en groepen fietsers in te spelen. 

 

Het project is gestart tijdens het project Beter Benutten Zwolle Kampen, een initiatief van van het regionaal bedrijfsleven, Provincie Overijssel, gemeenten Zwolle en Kampen en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Dit samenwerkingsverband is inmiddels voortgezet in het programma Slimme & Duurzame Mobiliteit regio Zwolle. De inzet va slimme verkeerslichten is een onderdeel van het Partnership Talking Traffic, een landelijk samenwerkingsverband tussen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, lokale en regionale overheden en het bedrijfsleven.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven