Nieuws

EU-landen en autofabrikanten gaan informatie over wegomstandigheden delen

Minister van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft met Duitsland, Finland, Spanje en Luxemburg, autofabrikanten en aanbieders van navigatiesystemen afspraken gemaakt om informatie over omstandigheden op de weg met elkaar te delen.

De minister maakte de afspraken op het ITS-congres in Eindhoven. Door de afspraken krijgen Nederlandse automobilisten toegang tot meer informatie over de situatie op hun route. Moderne auto's registreren veel gegevens over de omstandigheden op de weg, zoals gladheid, spookrijkders of pechgevallen. Door deze informatie te delen kunnen automobilisten hun rijgedrag aanpassen en zo ongelukken en vertraging voorkomen.

 

Minister Van Nieuwenhuizen: “Tot nu toe hielden de betrokken partijen deze informatie voor zichzelf. Vandaag hebben we afgesproken dat data die belangrijk is voor de verkeersveiligheid wordt uitgewisseld tussen autofabrikanten en landen. Dat is echt een mooie stap waar iedereen op de weg van gaat profiteren.’’ 

 

Het komende jaar gaan autofabrikanten BMW, Volvo, Ford en Daimler, EU-lidstaten Nederland, Duitsland, Finland, Spanje en Luxemburg en navigatieaanbieders TomTom en Here informatie delen. Er lopen nog gesprekken met andere Europese landen en bedrijven over deelname aan deze samenwerking.

 

Op het congres ondertekende minister van Nieuwenhuizen ook het ADAS-convenant om het gebruik van rijtaakondersteunende systemen te bevorderen. 

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven