Nieuws

Elektrisch autorijden op zelfde prijsniveau als conventionele auto's

Het verschil in kosten tussen een elektrische auto en een auto met een brandstofmotor is teruggelopen tot slechts één procent.

Rijden in een elektrische auto (EV) is nog maar slechts 1 procent duurder vergeleken met een auto met een benzinemotor. Dit blijkt uit de Car Cost Index van Leaseplan. Uit het onderzoek van de leasemaatschappij blijkt dat elektrische auto's financieel steeds aantrekkelijker worden en rijden op diesel juist minder aantrekkelijk. 

Prijsverschil

Het prijsverschil tussen auto's met een motor aangedreven door fossiele brandstoffen en elektrische auto's wordt steeds kleiner. Het grootste verschil in het kostenplaatje zit nog in de afschrijving; voor een conventionele auto is dat gemiddeld 36 procent van de totale kosten, voor een EV is dat 52 procent. Echter, de restwaarde van EV's laat wel een stijging zien. 

Car Cost Index

De Car Cost Index is een jaarlijks kostenoverzicht, opgesteld door Leaseplan, waarin de gemiddelde kosten voor autorijden in 18 Europese landen berekend worden. Onderdeel van deze kosten zijn afschrijving, onderhoud, brandstof, verzekering, belasting en rente. Uit de index blijkt dat zowel in Nederland als in Noorwegen EV's qua kosten prima kunnen concurreren met traditioneel aangedreven auto's. 

Kosten geen beperking

Tex Gunning, cea van Leaseplan: “In Nederland zouden de kosten op dit moment geen beperking meer hoeven te zijn bij de keuze voor EV. De prijs van een EV komt overeen met een brandstofauto. Maar of de markt zo aantrekkelijk blijft voor leaserijders, is de vraag, nu de overheid aangekondigd heeft de bijtelling op EV vanaf 2020 te willen verhogen.”

Bijtelling

Leaseplan verwacht dat de aangekondigde verhoging van de bijtelling op elektrische voertuigen als gevolg heeft dat de concurrentiepositie van EV's niet beter zal worden of zelfs verslechterd. “Het is een verontrustende tendens, om stimuleringsmaatregelen voor EV’s af te schaffen. Dit zal een aanzienlijke vertraging betekenen in de strijd tegen klimaatverandering en slechte luchtkwaliteit in onze steden”, aldus Gunning.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven