Nieuws

N361 tussen stad en wad moet veiliger

De provinciale weg tussen Groningen en Lauwersoog, de N361, gaat op de schop. Rotondes, vakken voor links afslaand verkeer en verkeerspleinen moeten de veiligheid vergroten.

Dit meldt het Dagblad van het NoordenDe provinciale weg loopt dwars door de dorpen Adorp, Sauwerd en Winsum en levert gevaarlijks situaties en ongelukken op. Bovendien moeten inwoners langs de N361 soms lang wachten voor ze de drukke weg op kunnen. Reden de weg de komende jaren flink aan te pakken. 

Vriendelijker

 ''Nu lijkt de weg er alleen voor auto’s te zijn'', citeert de krant Tobias van der Velde, projectleider van de provincie Groningen. ,,Na de reconstructie moeten automobilisten het gevoel hebben dat ze door een dorpscentrum rijden. De weg wordt smaller, vriendelijker en er komt meer groen.'' Een aantal gevaarlijke kruisingen worden afgesloten of verlegd.

Middengeleiders

Alle maatregelen moeten er voor zorgen dat de N361 veiliger wordt. Bij de meeste rotondes komen oversteekplekken voor fietsers via zogeheten middengeleiders. Fietsers kunnen eerst de ene weghelft oversteken, stoppen en dan de andere. 

Concreet willen de provincie Groningen en haar partners bereiken dat:

  • Het totaal aantal ongevallen op de N361 in een periode van vijf jaar na de start van het project daalt met 50% (van 70 ongevallen per jaar naar 35 ongevallen per jaar);
  • Het aantal slachtofferongevallen in een periode van vijf jaar na de start van het project daalt met 50% (van 15 naar 7 slachtofferongevallen per jaar).

Boeren

De provincie Groningen hoopt volgend jaar met de werkzaamheden te beginnen, maar of dat lukt is de vraag. Voor de maatregelen moet grond van zes boeren worden aangekocht. Bovendien komt er een snel 3,5 meter breed fietspad van Groningen naar Winsum, de Fietsroute Plus. Daarvoor wordt met circa twintig boeren (deels dezelfde al voor de N361) onderhandeld.


Deel dit artikel