Nieuws

Busreiziger kan per fiets verder

Syntus introduceert, in navolging van de ov-fiets van de NS, een deelfietssysteem: de KeoBike. In totaal worden 240 op twintig locaties op de Veluwe en 100 KeoBikes zes locaties in Leusden geplaatst. Dit maakt onderdeel uit van de nieuwe dienstregeling, die per 11 December ingaat. Het is dus geen pilot”, vertelt communicatiemedewerker Melanie Snijder van Syntus.

De locaties waar de KeoBike te vinden is, liggen in dorpskernen waar de bus minder frequent rijdt en de afstanden tussen bushalte en woning groter is. “Op strategische locaties, zoals in Ede-Wageningen en Harderwijk, hebben we de carrousels geplaatst. Hier kunnen mensen de fiets ophalen of terugbrengen”, aldus Snijder. Volgens haar past dit aanbod bij de veranderende maatschappij, waardoor de reiziger zijn manier van reizen aanpast en het busbedrijf flexibeler moet worden.

App

De KeoBike, vernoemd naar moederbedrijf Keolis, is te ontgrendelen via een speciale app op de smartphone, die dient als sleutel. “Via de app krijg je het fietsnummer door en die kan je afhalen bij de carrousel”, vertelt de communicatiemedewerkster. “Als je ‘m parkeert, kan je aangeven of het een tussenstop of de eindstop betreft en je kan ‘m bij elke carrousel terugbrengen.”

 

Of reizigers echt zitten de wachten op deze nieuwe deelfiets is nog maar de vraag. Maar Syntus verwacht wel dat er veel gebruik van gemaakt gaat worden. “Niet iedereen heeft een bushalte op de hoek, dus dan is zo’n fiets best prettig”, is Snijder duidelijk.

Deel dit artikel