Nieuws

Schiphol investeert in bereikbaarheid per fiets

Amsterdam Airport Schiphol wil dat meer medewerkers met de fiets naar Schiphol gaan. Hiervoor start de luchthaven samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het programma 'goinGDutch'.

Van de 66 duizend medewerkers op de luchthaven komen ongeveer 4 duizend met de fiets naar het werk. Schiphol is één van de fietsambassadeurs van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat). In het kader van dit ambassadeursschap heet Schiphol samen met partners BAM, Microsoft en OrangeNXT een fietsvisie ontwikkeld die de naam 'goingGDutch' heeft gekregen. 

Duurzaam vervoersmiddel

“De (elektrische) fiets is een interessant vervoersmiddel voor medewerkers die binnen een straal van 25 kilometer van Schiphol wonen. Het is duurzaam woon-werk verkeer, goed voor de vitaliteit en het ontlast de andere toegangswegen richting Schiphol. Samen met de partners van goinGDutch heeft Schiphol de ambitie om eind 2020 te kunnen zeggen dat 7 duizend medewerkers regelmatig de fiets pakken naar de luchthaven en in eind 2024 zelfs 10 duizend,” zegt Miriam Hoekstra- van der Deen, directeur Airport Operations bij luchthaven Schiphol.

Concrete plannen

GoinGDutch omvat concrete plannen om fietsen van- en naar Schiphol te stimuleren. De plannen zijn gericht op infrastructuur, fietsvoorzieningen en het stimuleren van fietsgedrag. Schiphol en het ministerie investeren in het verbreden van snelfietspaden tussen Hoofddorp, Schiphol en Amsterdam. Ook worden het aantal fietsenstallingen en oplaadpunten verder uitgebreid. Daarna gaat Schiphol medewerkers stimuleren om vaker te fietsen, bijvoorbeeld met financiële beloningen. 

Potentie

“Goede routes en voorzieningen voor fietsers naar de luchthaven leveren veel op. Niet alleen voor de bereikbaarheid van de luchthaven, maar ook voor de gezondheid en de portemonnee van de fietsers zelf. En elke extra fietser ontlast de andere toegangswegen richting Schiphol. Als je kijkt naar het aantal reizigers op Schiphol zie ik daar ook veel potentie, vooral voor de reiziger die vaak moet vliegen en weinig bagage heeft", aldus staatssecretaris Van Veldhoven. 

Deel dit artikel