Nieuws

Velo-City Dublin: Fietsinfrastructuur in Dublin laat te wensen over

Afgelopen week, van 25 tot en met 28 juni 2019, was de Ierse hoofdstad Dublin gastheer van Velo-City. "Fietsen in Dublin is een hele opgave",

Velo-City is een internationale conferentie rondom alles wat met fietsen te maken heeft. De vorige keer dat Dublin de conferentie mocht verwelkomen was in 2005. Sindsdien is het aantal fietsers in de stad met 147 procent toegenomen. “Velo-City 2005 was de katalysator achter deze groei en liet zien dat fietsen een volwaardige modaliteit kan zijn in Dublin”, zegt Owen P. Keegan, Chief Executive van de gemeenteraad in Dublin.

Het thema van Velo-City was dit jaar ‘Cycling fort he ages’, gericht op fietsers van alle leeftijden. Onderdeel van Velo-City was een fietsparade door de stad. Duizenden fietsers deden mee aan de parade door het centrum van Dublin.

Hele opgave

Wim Bot, van de Fietsersbond, bezocht het festival. “Fietsen in Dublin is een hele opgave. Je ziet daar dat de Nederlandse positie echt beter is. Alle steden ontwikkelingen zich op het gebied van fietsen, maar fietsen en zeker fietsparkeren is daar echt nog een zootje. Je moet overal tussendoor en omheen fietsen.”

 

Actiegroep ‘I Bike Dublin’ riep al eerder op tot verbeteringen in fietsinfrastructuur en protesteerde afgelopen week ook, omdat bussen geparkeerd werden op fietspaden. “Er moet een beter plan zijn dan een van de drukste fietspaden af te sluiten tijdens de spits”, zegt Stephen McManus van I Bike Dublin.

Ljubljana

Volgend jaar is Velo-City in Ljubljana, de hoofstad van Slovenië 

Deel dit artikel