Nieuws

N34 krijgt energie opwekkend asfalt

N34 krijgt energieopwekkend asfalt De provincie Overijssel gaat bij de herinrichting van de N34 tussen Hardenberg en Drenthe gebruik maken van asfalt dat energie opwekt door trillingen. Deze worden veroorzaakt door het verkeer en moeten straks de lichtmasten, stoplichten en wegbewijzering langs de kant van de weg voorzien van elektriciteit.

N34 krijgt energie opwekkend asfalt


Gezamenlijk project


Het energieopwekkende asfalt is een gezamenlijk project van de provincie Overijssel, Universiteit Twente en ingenieursbureau Tauw onder de titel ‘Trillingen, bruisende bron van energie’. Het werd vorige week bekroond met de Mooi Nederland publieksprijs, een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, dat als doel heeft om Nederland ‘mooier’ te maken.

Beloning


Gedeputeerde Job Klaasen is er trots op dat het energieopwekkende asfalt als beste werd verkozen uit in totaal 58 innovatieve projecten. ‘Zelfs op de weg kun je aan duurzaamheid doen, ook al denk je daar misschien niet zo gauw aan’. Hij ziet het behalen van de prijs als een beloning van de goede samenwerking tussen de provincie, de Universiteit Twente en het ingenieursbureau Tauw.

Trillingen


Het wegdek van de N34 zal worden voorzien van zogenaamd piëzo-elektrisch materiaal. Dit bevat bepaalde mineralen die elektrische spanningen veroorzaken wanneer er druk op wordt uitgeoefend. Via trillingen van verkeersvoertuigen wordt er dus energie opgewekt, die gebruikt kan worden voor het voeden van allerlei verschillende soorten verkeerssignalen langs de kant van de weg.

Veiligheidsproblemen


‘We waren sowieso van plan om in overleg met de burgers de veiligheidsproblemen op de N34 aan te pakken’, legt Klaasen uit. ‘Nu kunnen we bij de herinrichting ook direct een nieuw duurzaam systeem toepassen. Infrastructuur, innovatie en burgerparticipatie komen in dit project uitstekend bij elkaar’.

2012


Eind dit jaar zal de provincie beginnen met de aanpak van de weg. In de loop van 2012 moet een deel van het traject al voorzien zijn van energieopwekkend asfalt. Voor het project is een bedrag van 35 tot 40 duizend euro uitgetrokken.

Bron: CROW
 

Terug naar overzicht nieuws >>>

 

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven