Nieuws

A27 wordt eerste tolweg

De dubbeldeksvariant van de A27 wordt aangewezen als eerste supersnelweg waarbij automobilisten tol moeten betalen. Dit meldt vakblad Cobouw. Ook de A15 bij Arnhem is volgens het dagblad een van de locaties waar het Rijk tol wil heffen, evenals op de nieuwe oeververbinding Rotterdam. 

A27 wordt eerste tolweg

Kansrijke projecten


Gebruikers moeten gaan betalen voor de doorgaande stroken. Voor de 'supersnelweg' A27 wordt over de Merwede een dubbeldeks brug aangelegd. Ook de A15 bij Arnhem is aangewezen als tolweg. Daarmee ontstaat een snelle doorgaande route naar Duitsland. Ook wordt nagedacht over een tolweg die een nieuwe oeververbinding wordt naar het westen van het Rotterdamse havengebied. Directeur Jan van Schoonhoven van PPS Kennispool, een initiatief van Rijkswaterstaat, zegt tegen het vakblad dat Rijkswaterstaat momenteel de meest kansrijke projecten doorrekent. Minister Schultz van Haegen (Verkeer) zal begin volgend jaar de voorstellen toelichten.

Tolconsessies


In het regeerakkoord staat dat er de komende vier jaar 500 miljoen wordt uitgetrokken voor uitbreiding van het wegennet. Cobouw meldt dat daarnaast via zogeheten publiek-private samenwerking (pps projecten) wordt geprobeerd aan particulier geld te komen. Zo worden pensioenfondsen aangesproken en worden dus tolconcessies gedaan. Gemeenten en provincies kunnen eerder van start gaan met bouwprojecten wanneer zij zelf de voorfinanciering regelen.

Terug naar overzicht nieuws >>>

 

Deel dit artikel