Nieuws

18,5 miljoen euro EU-subsidie voor internationale treinverbindingen

Brussel stelt dit jaar 18,5 miljoen euro subsidie beschikbaar aan Nederland voor internationale spoorverbindingen. 12,6 miljoen hiervan gaat naar de verbinding tussen Groningen en Bremen.

De spoorverbinding tussen Venlo en Kadenkirchen ontvangt 5,9 miljoen euro. Ook ontvangen de ons omringende landen in totaal 19,5 miljoen euro Brusselse subsidie om het goederenvervoer stiller te maken. Omdat meer dan 90 procent van het spoorgoederenvervoer over het Nederlandse spoorwegennet uit het buitenland afkomstig is, profiteert Nederland hier ook van. 
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (IenW) werkt aan betere en snellere spoorverbindingen met onze buurlanden. Op die manier wil de staatssecretaris de komende jaren twee miljoen extra reizigers met de trein laten reizen binnen Europa. 
 

Wunderline


De Wunderline, zoals de spoorlijn tussen Groningen en Bremen heet, zal straks de reizigers in ongeveer twee uur van Groningen naar Bremen kunnen vervoeren. Het kabinet investeert 17 miljoen in deze spoorverbinding. ProRail en de Duitse evenknie van de spoorbeheerder starten uiterlijk in 2021 met de werkzaamheden.
 

Venlo-Kaldenkirchen

Voor Venlo - Kaldenkirchen wordt het subsidiegeld besteed aan het oplossen van knelpunten die er nu nog zijn op het grensoverschrijdende traject. De verbeterde verbinding moet straks bijdragen aan een betere internationale bereikbaarheid van Venlo en de omliggende regio. Dit gaat onder andere om de uitbreiding van sporen en emplacementen die geschikt gemaakt moeten worden voor langere goederentreinen.

Deel dit artikel