Nieuws

Nieuwe hoverboarden voorlopig niet de weg op

Nieuwe elektrische ‘vervoermiddelen’ als de Hoverboard, Airboard en Airwheel mogen voorlopig alleen op privéterreinen worden gebruikt. Sommige elektrische steppen, zoals de elektrische Kickbike Cruise, mogen wel de weg op. Voor het blad Verkeersknooppunt bekeek Kees van Eekelen van de Politieacademie in welke voertuigcategorieën een aantal nieuwe voertuigen vallen.

Door Karin Broer

 

Volgens de Wegenverkeerswet mogen bepaalde voertuigcategorieën alleen van de weg gebruik maken als ze zijn goedgekeurd voor toelating op de weg. Dat gaat via een Europese verordening: EG 168/2013. Maar bepaalde voertuigsoorten, zoals de Segway, kunnen niet type goedgekeurd worden omdat ze een ‘zelf balancerend’ voertuig zijn of omdat ze geen zadel hebben.

 

Om een dergelijke uitvinding toch in Nederland toe te laten, is er een list verzonnen. Het ministerie kan sinds 2011 deze voertuigen aanmerken als ‘bijzondere bromfietsen’. Daar zijn ook regels aan gekoppeld (zie deze pagina op de site van IenM). Het ministerie kan dus op verzoek van de fabrikant een bijzonder voertuig als ‘bromfiets’ aanmerken. Zo is dat voor de Segway gedaan en zo is dat onlangs voor een elektrische step (de elektrische versie van Kickbike Cruise) en een elektrische driewieler (Swing) gedaan.

 

Hoverboarden

De dit jaar populair geworden hoverboarden of airboarden passen niet in de regels, legt Van Eekelen uit. Omdat het ‘zelf balancerende voertuigen’ zijn kunnen ze niet type goedgekeurd worden via de Europese verordening en ze komen ook niet in aanmerking voor een aanwijzing door de minister als ‘bijzondere bromfiets’. Dit omdat een ‘deugdelijke stuurinrichting’ ontbreekt.

 

Ook het Airwheel is moeilijk te definiëren. Deze heeft anders dan de Segway maar één wiel, en geen stuur. En daarmee maakt hij dus weinig kans als ‘bijzondere bromfiets’. Dat betekent dat je niet de openbare weg op mag met dit eenwielige zoefding.

 

Wel WA

Van Eekelen schrijft dat beide vervoermiddelen vanwege de elektrische voortstuwing wel onder het begrip motorrijtuig vallen en dus ‘op grond van de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen verzekerd moeten zijn’. ‘Dat zullen weinig ouders zich realiseren die hun kind een airboard cadeau doen’, schrijft hij droogjes.

 

Bron: Kickbike, Airboard of Airwheel, wat mag wel en wat mag niet? in Verkeersknooppunt (nr. 197,juli/augustus 2016).

Deel dit artikel