Nieuws

Renkum, Smart City

CityTec, Luminext en Primevest Capital Partners gaan in Renkum aan de slag met slimme en duurzame openbare verlichting. Renkum is de eerste Nederlandse gemeente die kiest voor het Smart City-initiatief van Primevest.

In de komende tweeëneenhalf jaar worden in Renkum circa drieduizend lichtmasten en zesduizend armaturen vervangen door slimme exemplaren van CityTec voorzien van slimme techniek. Renkum wil zo in 2022 al voldoen aan de klimaatdoelstellingen voor 2030. 

 

Smart City Nederland is een initiatief van Primevest Capital Partners in samenwerking met de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG). Smart City Nederland investeert in de lichtmasten waarna de gemeente openbare straatverlichting als dienst van Smart City Renkum betrekt. De lichtmasten blijven eigendom van de gemeente.

 

De intelligente lichtmasten kunnen op afstand gedimd en gemonitord worden. In combinatie met de gekozen LED-verlichting moet dit een energiebesparing van circa zestig procent opleveren. De lichtmasten kunnen worden voorzien van sensoren, bijvoorbeeld om de luchtkwaliteit te meten. 

 

“Met deze moderne contractvorm geeft het consortium van partijen samen met de gemeente invulling aan de transitie naar een slimmere buitenruimte. Binnen dit consortium is CityTec de servicepartner. De eerste stap in de transitie is de verouderde openbare verlichting vervangen en de verlichting onderhouden. Voor nieuwe technologische toepassingen toetst CityTec of de infrastructuur voldoet en past deze zo mogelijk aan voor een adequate implementatie. Kortom, voorbereid de toekomst in.” Zegt Tom de Vries, Manager Business Development & Innovatie van CityTec B.V.

Deel dit artikel