Nieuws

Nieuwe Twenteroute geeft impuls aan de regio

Na jaren van wegwerkzaamheden gaat op 2 mei het eerste gedeelte van de nieuwe N18 tussen Varsseveld en Enschede open. De nieuwe Twenteroute moet de verkeersveiligheid én leefbaarheid in de regio verbeteren en een impuls geven aan de krimpregio de Achterhoek.

Onder begeleiding van een weginspecteur van Rijkswaterstaat wordt eerst het deel tussen Enschede en Groenlo geopend voor het verkeer. De inspecteur zal eerst op aangepaste snelheid langs alle toe- en afritten rijden. Het verkeer mag hem dan niet inhalen. Zodra de inspecteur voorbij is, worden de hekken bij de toeritten verwijderd.


In 2013 werd het tracébesluit voor de N18 vastgesteld. Sindsdien is 27 kilometer nieuw wegdek aangelegd, 15 kilometer bestaand wegdek aangepast en zijn nieuwe viaducten, bruggen en fietstunnels aangelegd. Uitvoerders zijn BAM en Noaber18.


Bekijk de kaart hieronder of download de kaart van de nieuwe Twenteroute in PDF.

 

Compleet nieuw

Doordat er 27 kilometer compleet nieuw asfalt is aangelegd, zijn er momenteel even twee N18’s in gebruik. De ‘oude weg’ wordt snel afgewaardeerd tot lokale verbindingsweg, waarbij ook de snelheid wordt teruggebracht. Dat schrijft de Twentse Courant Tubantia.


Rijkswaterstaat beschrijft de route als ‘een van de laatste compleet nieuwe wegen’ in ons land. Tegenstanders van de weg betreuren dat dan ook: de relatief groene regio verliest hiermee waardevol landschap.

Leefbaarheid

Aan de andere kant vergroot de nieuwe weg niet alleen de verkeersveiligheid, maar ook de leefbaarheid van de omgeving. Bij de nieuwe Twenteroute worden dorpskernen van Eibergen, Haaksbergen en Usselo ontzien, wat de veiligheid vergroot.


Ook moet de route ervoor zorgen dat Achterhoekers en Twentenaren sneller van A naar B komen en dat de regio interessant is om in te wonen, te werken en te ondernemen.


Volgens Tubantia signaleren makelaars in de Achterhoek nu al een forse toename van Twentenaren die zich willen vestigen in het Achterhoekse. De regio Achterhoek staat nu te boek als krimpregio, maar kan garen spinnen bij de nieuwe verbinding.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven