Nieuws

Imam op de fiets als fietsinnovatie

Een imam op de fiets kan misschien het stigma doorbreken dat de fiets een minderwaardig vervoermiddel is. Daarmee kan een hele nieuwe doelgroep op de fiets terecht komen. Deze en meer oplossingen kwamen ter sprake tijdens de bijeenkomst Fiets en Gezondheid van de Zwolse Fiets Innovatie Community die op 20 april plaatsvond bij werkplaats en innovatiecentrum Brainz in Zwolle.

Sinds een jaar heeft Zwolle haar eigen Fiets Innovatie Community waarin fietsproducenten, adviesbureaus, onderwijsinstellingen, de gemeente Zwolle en de provincie Overijssel informatie en kennis uitwisselen met het doel om het fietsklimaat in de regio Zwolle verder te verbeteren.

Gezondheid

De bijeenkomst op 20 april stond in het teken van 'fiets en gezondheid'. Ingrid Bakker, associate lector ‘De Gezonde Stad’ op Windesheim, legt uit dat gezondheid verder reikt dan ‘niet ziek zijn’. De huidige definitie van gezondheid is: "Het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren in het licht van sociale, fysieke en emotionele uitdagingen." Binnen gemeenten moet er dan ook integraal worden gewerkt aan het gezond kunnen opgroeien en leven door alle inwoners van een gemeente. Aandacht voor actief transport kan een belangrijke bijdrage leveren aan de gezondheid van inwoners, aldus Bakker.

Vitaalste bedrijf van Nederland

Over de gezondheid binnen bedrijven gaf Remco Reinink, CEO van het Zwolse grafimediabedrijf Zalsman, uitleg. Zijn bedrijf ‘in een moeilijke sector’ werd uitgeroepen tot vitaalste bedrijf van Overijssel en Nederland. Onder meer doordat er met financiële prikkels een aantal mensen op de fiets naar het werk gaat in plaats van met de auto.

Moeilijke doelgroepen op de fiets

Ten slotte sprak Niek Verlaan, beleidsadviseur Volksgezondheid en deels gedetacheerd ‘op mobiliteit’ voor de gemeente Utrecht, over zijn mobiliteitsproject om moeilijke doelgroepen (MBO-leerlingen met een migrantenachtergrond) op de fiets te krijgen. Een verslag van zijn bevindingen is gepubliceerd op de site www.citychallenges.nl.

Infographic

Van deze Zwolse bijeenkomst op 20 april is een infographic gemaakt. De volgende bijeenkomst van de fietscommunity Zwolle is op 23 mei en gaat over het Vergevingsgezinde fietspad.

Nationaal Fietscongres

Tijdens het Nationaal Fietscongres staat innovatie als thema centraal, om de fiets nog steviger in het zadel te krijgen. Meer informatie op: www.nationaalfietscongres.nl

Deel dit artikel