Nieuws

Pilot Glow in the Dark-fietspad in Driebergen-Rijsenburg

Op 30 maart is ’s avonds om 20.30 uur in Driebergen-Rijsenburg een fietspad van circa 800 meter met lichtgevende markering als pilot in gebruik genomen door verkeerswethouder Henk Veldhuizen en wethouder openbare ruimte Gerrit Boonzaaijer.

Voor deze pilot is een fietspad gekozen tussen het station Driebergen-Zeist en de Arnhemsebovenweg, een belangrijke verbindingsweg tussen Driebergen en Zeist. Op dit fietspad is het ’s avonds en ’s nachts erg donker. De nieuwe wegmarkering neemt overdag licht op en straalt dat licht 's avonds en 's nachts weer uit.

 

Markering

De toegepaste retroreflectieve glow-in-the-dark-markering is gebaseerd op persistente fotoluminescentie en gemaakt van hybride composiet, een duurzaam materiaal. De gemeente Utrechtse Heuvelrug werkt voor deze innovatieve belijning samen met de marktpartijen Smits Neuchâtel Infrastructuur BV en Senlima bv met hun nieuwe product FloWithDGlow.

 

De gemeente Utrechtse Heuvelrug wil in 2035 een klimaatneutrale gemeente zijn. In dit kader wil de gemeente de komende jaren het energieverbruik van de openbare verlichting halveren. Het voorstel is om verlichting of alternatieve vormen van markering toe te passen op plaatsen waar dit vanuit sociale of verkeersveiligheid noodzakelijk is. 

Deel dit artikel