Nieuws

Lopen, fietsen en OV moeten verdubbelen

Het aandeel van lopen, fietsen en openbaar vervoer in de dagelijkse reizigerskilometers moet worden verdubbeld. Dat stelt een coalitie van zeven maatschappelijke organisaties in een brief aan alle provinciale lijsttrekkers.

Met deze brief willen de organisaties de kandidaten voor de Provinciale Staten stimuleren om in te zetten op goede bereikbaarheid voor iedereen, maar met veel minder uitstoot. De manier waarop Nederlanders zich verplaatsen heeft een forse impact op de leefomgeving en de volksgezondheid. Daarnaast legt mobiliteit een flink beslag op de ruimte en op de natuur, zo stellen de briefschrijvers. Rover, de Fietsersbond, Natuur & Milieu, het Longfonds, Wandelnet, Milieudefensie en Mens en Straat zijn de zeven initiatiefnemers van de brief.

Investering loont

“Investeringen in lopen, fietsen, openbaar vervoer en elektrische (deel)auto’s keren zich dubbel en dwars uit”, aldus de coalitie. “De lucht wordt schoner en gezonder, er is minder CO2 uitstoot, steden worden veiliger, er is meer ruimte op straat voor bijvoorbeeld groen en spelen, de natuur gedijt er wel bij en de bereikbaarheid van mensen die geen auto kunnen of willen rijden neemt toe.”

Woon- werkverkeer

Werkgevers hebben in het concept-klimaatakkoord toegezegd om het aantal werkgerelateerde autokilometers de komende 10 jaar met 8 miljard te verminderen. "Dat vraagt om forse investeringen in openbaar vervoer en de fiets. De provincies kunnen een belangrijke rol spelen in het behalen van deze doelstellingen, door te zorgen voor optimale bereikbaarheid juist met fiets en openbaar vervoer", zo stellen de initietiefnemers. 

Deel dit artikel