Blog

Blog: Best handig hoor, maar revolutionair?

Ze zeggen vaak dat vroeger alles beter was, maar de toekomst kan er ook wat van. Ik kom voor mijn werk nogal veel op congressen, en die gaan bijna altijd over De Toekomst, waarbij een trendwatcher utopische vergezichten schetst over blockchain, big data en, jawel, Internet of Things (IoT). Wat betreft de toekomst van mobiliteit is IoT de heilige graal.

Het is zo’n term waarvan walmaar horen dat het al onze problemen gaat oplossen, maar die niemand echt begrijpt, laat staan kan uitleggen. “Iets met een netwerk van computers en apparaten die op afstand met elkaar contact maken en informatie delen. Of zo.” Alsof het 1998 is en je mensen vraagt te beschrijven wat internet is.  

De melk is op 

Gevraagd naar concrete toepassingen komt men meestal niet verder dan ‘IoT gaat het fileprobleem oplossen’ en het eeuwige voorbeeld van de koelkast die weet wanneer de melk op is en dan uit zichzelf nieuwe besteltNou lijkt die continue toestroom van melkpakken mij niet alleen super irritant, maar met oog op de uit de klauwen gegroeide veestapel ook niet per se een aanwinst voor de wereldHet fileprobleem oplossen daarentegen: ja graag.  


‘Fileprobleem’ is hier bovendien een metafoor voor al uw verkeerssores. Want IoT kan alles. Het zorgt voor slimme fietspaden en snelwegen, loodst je naar vrije parkeerplekken, helpt je soepeltjes op een groene golf en geeft je als fietser eerder groen bij hoosbuien. Smart mobility, baby. 

De vuilnisbak is vol 

Hier word ik natuurlijk erg enthousiast van, maar ik voel ook enige scepsis. Want hoe kan Internet of Things ooit al onze problemen oplossen, als we de snelheid van Wifi in de Trein nog niet eens op een fatsoenlijk niveau kunnen krijgenOok bij mij in de stad heb ik nauwelijks andere IoT-toepassingen gezien dan de slimme vuilnisbak die een seintje geeft als hij geleegd moet worden. Best handig hoor, maar revolutionair?  


Misschien heb ik te veel
 bij trendwatchers in de congreszaal gezeten en verwacht ik te veel, te snel. Of misschien zijn er toepassingen te over, maar werken ze zo goed dat ze me niet opvallen. Wacht ik al veel minder lang in de regen voor verkeerslichten, staat het licht bij drukte al langer op groen en word ik al om drukke stukken heen geleid zonder dat ik het in de gaten hebIn dat geval moet IoT na het fileprobleem wellicht eerst gaan werken aan zijn eigen zichtbaarheid. Ook heel belangrijk in het verkeer.  

Dit artikel komt uit Verkeer in Beeld 05/2017. Door: Elise Fikse

Deel dit artikel