Blog

Blog: We hebben recht op gezonde lucht

Gezonde lucht is een mensenrecht. Maar de lucht in Nederland is nog helemaal niet gezond, schrijft Bram van Liere van Milieudefensie. Er is veel te veel luchtvervuiling. Terwijl de oplossing zo simpel is: meer ruimte voor duurzaam verkeer, wandelen en groen.

Voetganger in de knel in Nederlandse steden

Voetgangers en fietsers delven het onderspit als het gaat om ruimte in de stad. Uit onderzoek blijkt dat steden de meeste ruimte reserveren voor auto's. Milieudefensie vindt dat er meer ruimte voor wandelen en fietsen nodig is om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren en de klimaatdoelen van Parijs te halen. Als we het leven in de stad prettig, veilig én gezond willen maken, dan moeten gemeenten en het Rijk snel werk maken van autoluwe steden.

Meer ruimte nodig voor wandelen en fietsen

Maar liefst 55 procent van de ruimte gaat naar de auto. Wie te voet door de stad gaat, lijkt er beter vanaf te komen dan de fietser: één derde van de straat is voor hem of haar. Maar voetgangersruimte wordt in de praktijk vaak geblokkeerd en er wordt weinig geïnvesteerd in prettige looproutes. Er is nog veel te weinig comfortabele en veilige ruimte voor wandelaars in steden. Gemeenten moeten meer ruimte voor duurzaam vervoer reserveren, want alleen dan blijven steden leefbaar, wordt de luchtkwaliteit beter en kunnen we de klimaatdoelen halen.

Onze lucht is veel te ongezond

Je ziet het niet, maar in onze lucht zitten giftige stoffen. Die ademen we elke dag in. Daardoor leven we in Nederland gemiddeld 13 maanden korter. En tienduizenden mensen zijn langdurig ernstig ziek door luchtvervuiling. Een van de grootste oorzaken? Ons verkeer. Vervuilende auto’s, busjes en vrachtwagens zorgen voor heel veel fijnstof en andere giftige stoffen in onze lucht. De luchtkwaliteit in Nederland voldoet op veel plekken niet aan de Europese wet. Dat is echt onacceptabel.

De overheid moet in actie komen

Onze steden kunnen een stuk duurzamer, leefbaarder en gezonder. Stel je voor. Onze kinderen spelen veilig op straat. We doen boodschappen met de benenwagen, fiets of de elektrische deelauto. Ons werk is makkelijk te bereiken met schoon openbaar vervoer of de (elektrische) fiets. En we hebben voldoende ruimte voor wandelen, groen en terrassen. Zo’n duurzame stad, daar gaan we voor.


De overheid moet snel in actie komen tegen luchtvervuiling. Met jouw handtekening voeren we de druk op. Teken nu de petitie van Milieudefensie voor gezonde lucht.

Door Bram van Liere, Inhoudelijk Medewerker bij Milieudefensie

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven