Bedrijfsnieuws

Ecophon Case: Cardea Jeugdzorg - 'Mooi, veilig en rustig'

In 2014 opende Cardea een nieuwe locatie aan de Simon Smitweg in Leiderdorp. Het nieuwe multifunctionele onderwijs- en zorggebouw herbergt verschillende activiteiten van Cardea op het gebied van jeugd- en opvoedhulp waaronder een school voor kinderen van 3 tot 12 jaar met (ernstige) ontwikkelings- en gedragsproblemen.

Een gebouw helemaal in dienst van de kinderen.’ stelt Britta van Egmond over het gloednieuwe onderkomen van dit centrum voor jeugd- en opvoedhulp. ‘Veilig en leuk leren is het uitgangspunt, wat onder andere tot uitdrukking komt in een groene speelplaats en grote ramen. Ook zie je het terug in routing, materiaalkeuzes en kleurstelling. Voor de plafonds gold bijvoorbeeld dat we ze wit wilden hebben. Dat verspreidt het licht mooi en rustig.’ 
 

Rust en spraakverstaanbaarheid

Het gebouw heeft een open structuur en de ruimtes zijn vaak met elkaar verbonden. Overal in het pand komen mensen samen, wordt overlegd, uitgelegd, lesgegeven en gespeeld. Ook heeft het gebouw een kantoorfunctie. De akoestische eisen waren dan ook divers en hoog. Door het hele gebouw zijn plafonds van Ecophon gebruikt.
 

‘Voor de kinderen die bij ons komen is concentreren en rustig werken enorm belangrijk. De klassen zijn klein, de omgeving is mooi en prikkelarm. Persoonlijke begeleiding is hier heel belangrijk. Rust en spraakverstaanbaarheid zijn essentieel voor concentratie en communicatie. Kinderen en begeleiders moeten zo min mogelijk last hebben van omgevingsgeluiden en echo..’ bekrachtigt Gerrit Jan Hoogeland, bestuurder van Cardea.
 

Privacy en functionaliteit

Van Egmond: ‘De medewerkers gingen over van dichte kantoren naar open werkplekken. Tegelijk is het van groot belang dat zij hun gesprekken ongestoord kunnen voeren. In de kantoren pasten we daarvoor de Ecophon Solo plafondeilanden toe.’
 

Bijzonder is het centrale trappenhuis waar de spijlen met vrolijke bollen ook een veiligheidsfunctie hebben. De trap doet namelijk ook dienst als tribune. De ruimtes zijn geschakeld en kunnen samen een groot auditorium vormen. Ook dan is de akoestiek uitstekend en sluiten de plafonds goed op elkaar aan.
 

‘In het speellokaal, een plek waar altijd veel geluid is, gebruikten we de speciale ‘bal-bestendige’ akoestische plafonds. Het totaal is heel compleet, en biedt een veilige en vrolijke plek voor leren, verblijven, overleggen en werken. ‘Ik ben er vooral trots op dat het hele gebouw in het teken van het kind staat. Op zo’n manier dat het kinderen uitdagingen biedt maar wel in alle rust en veiligheid,’ besluit Van Egmond.
 

 

  • Project: Cardea Jeugdzorg
  • Architect: Van Egmond Architecten
  • Bouwjaar: 2014
  • Producten: 2725 m2 Focus A, 68 stuks Solo Square, 190 m2  Super G XL



Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel