Bedrijfsnieuws

Medite Tricoya gevelbekleding huurwoningen Harderwijk

Huurwoningen in de Zeebuurt in Harderwijk worden gefaseerd opgeknapt en gerenoveerd. De eerste resultaten daarvan zijn zichtbaar aan de Schrassertstraat waar 26 woningen volledig in het nieuw zijn gestoken. Voor het houten gedeelte van de gevel werd gekozen voor Medite Tricoya als gevelbekleding.

 

De grootschalige binnen- en buitenrenovatie van de 26 woningen voor woningcorporatie UWOON werd uitgevoerd door Bouwbedrijf Salverda. Binnen werden de woningen voorzien van compleet nieuw installatiewerk en bouwkundig nieuwe vloeren met vloerverwarming, wanden en plafonds. Voor de buitenrenovatie zijn nieuwe daken, gevels, kozijnen en gedeeltelijk nieuwe funderingen gerealiseerd. Dankzij de aanpassingen voldoen de woningen nu aan het energielabel A; dat komt overeen met de energie-vereisten die aan nieuwbouw worden gesteld.

 

Voor de bekleding van de gevel koos de architect voor het Medite Tricoya plaatmateriaal van Coillte Panel Products. Door de extreme duurzaamheid wordt het materiaal veelvuldig toegepast als gevelbekleding. De duurzaamheid van dit MDF-materiaal is te danken aan een speciale behandeling van de houtvezels. Door deze behandeling wordt het hout waterafstotend en zwelt of krimpt niet. Bovendien krijgen houtaantastende insecten en schimmels er geen vat op en is het hout beter bestand tegen ultraviolet licht waardoor het minder vergrijst. Tijdens het proces wordt ook hars aan het hout onttrokken, waardoor het beter te verven is en verf en lak langer meegaan.

 

Medite Tricoya plaatmateriaal wordt geleverd met 50 jaar garantie en is met duurzaamheidsklasse 1 net zo duurzaam als hardhoutsoorten zoals teak. Bovendien laat de MDF-plaat zich net zo eenvoudig zagen, coaten, schilderen, schuren, spijkeren en bevestigen als elke andere houtvezelplaat.

 

De eenvoudige verwerkingsmogelijkheid, vormstabiliteit en langere onderhoudsintervallen zijn voor veel woningcorporaties en bouwbedrijven reden om het plaatmateriaal toe te passen. Voor de inpassing in het gevelbeeld koos de architect voor de woningen aan de Schrassertstraat voor verspringende, verticale delen. Deze uitvoering geeft het geheel een speels, aangenaam beeld en benadrukt de strakke regelmaat van de raam- en deurkozijnen.

 

De delen werden in de werkplaats van Bouwbedrijf Salverda voorgezaagd en de kanten afgerond waarna het geheel van een verflaag werd voorzien. De kant-en-klare delen werden vervolgens afgeleverd op de bouwplaats voor verdere verwerking en een laatste verflaag.

 

www.meditetricoya.nl



Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel