Artikel

Legio kansen voor het 'ommetje'

Een luchtje scheppen, de benen strekken, weg van huis om even ‘adem te kunnen halen’. Er zijn veel redenen waarom mensen graag een ‘ommetje’, een korte wandeling (circa 1-4 km) vanuit de eigen woning maken. Maar dan moet er wél een aantrekkelijke route zijn. En die is er lang niet altijd. Voor je het weet loop je langs drukke autostraten, voorbij eentonige huizenblokken of saaie kantoren. Er is geen lol aan en mensen geven het dan snel op. Er zijn gelukkig legio kansen om in Nederland mooie ommetjes te maken. In een reeks artikelen in Verkeer in Beeld laten we deze kansen zien. In deze aflevering: water.

Foto hierboven: Geen ruimte om langs het water te wandelen (Nieuwe Gracht, Haarlem)


Door Kyra Kuitert & Rosemarie Maas, Bureau KM

Nederland waterland: door dorpen en steden stromen rivieren en kanalen en er zijn plassen en meren. Die vormen in potentie ‘ideale’ ommetjes. Maar wat zien we in de praktijk? Vaak staan er geparkeerde auto’s of een rij bomen langs dat water. Het voetpad houdt opeens op, zodat je over de straat verder moet. Blijkbaar wordt het voor bewoners zo belangrijke ommetje nogal eens vergeten.

Ommetjes

Wat zijn kenmerken van zo’n ommetje? In de eerste plaats gaat het om ononderbroken voetpaden langs het water. Een goed ommetje betekent ook dat mensen een ‘rondje’ kunnen lopen. Dezelfde route teruglopen is saai, dus grote kans dat mensen alsnog de route niet gebruiken. Heb je het geluk van de aanwezigheid van een vestinggracht, plas of meer in je stad of dorp? Zorg dat je daar helemaal omheen kunt wandelen. Realiseer bij een route langs kanaal of rivier voetpaden aan beide zijden van het water, zodat je aan de ene kant heen kunt lopen en (via de volgende brug) aan de andere kant terug. Lukt dat niet, creëer dan een route ‘terug’ langs mooie architectuur of groen. Pas na de keuze van de aantrekkelijke route(s) komt de inrichting. Daarover een volgende keer.

Ontbrekende schakel van een mooie en veilige rondwandeling langs de vestinggracht (Woerden)

Over de auteurs

Kyra en Rosemarie schreven ‘Prettige Plekken, Handboek Mens & Openbare Ruimte
www.prettigeplekken.nl
Meer informatie over het ommetje? www.bureaukm.nl/ommetje-1.html


Dit artikel verschijnt in Verkeer in Beeld 5, november 2019. 

Deel dit artikel