Artikel

Zwolse e-taxi is nu al een geslaagde keuze

RM Taxi Zwolle koos vorig jaar bewust voor een eerste vloot e-taxi’s. Een geslaagde keuze zegt directeur Robert Meijberg. “We komen hiermee tegemoet aan de eis van opdrachtgevers naar een bepaald percentage elektrisch vervoer, wij willen zelf als bedrijf naar 100 procent CO2 neutraal vervoer en de klant ervaart ‘de rust’ in de taxi als zeer prettig. De auto maakt weinig tot geen geluid.”

Door Nettie Bakker


Nadat RM Taxi Zwolle vorig jaar de keuze maakte voor aanvullend e-vervoer ging het snel. Meijberg: “Vooraf hebben we alle mogelijkheden bekeken over het laden van de auto’s en vervolgens zelf een bedrijf opgezocht dat de laadpalen kon leveren. We vroegen onze energieleverancier om de capaciteit te verhogen en huurden een installatiebedrijf in om ze op te hangen en aan te sluiten. Binnen anderhalve maand was ons laadplein met 10 laadpalen op eigen grond gerealiseerd, waarvan vier auto’s binnen kunnen laden en nog eens zes auto’s buiten.”  

 

RM Taxi beschikt intussen over tien eigen laadplekken: vier binnen het bedrijf en zes buiten.  


Volledig elektrisch in de stad

RM Taxi Zwolle koos de Hyundai Ionic en schafte om te beginnen acht voertuigen aan.  De elektrische taxi’s worden ingezet voor het reguliere, zakelijke en Wmo-vervoer. Meijberg: “Deze auto biedt genoeg ruimte voor passagiers en hun bagage en voor de hulpmiddelen voor het Wmo-vervoer.” De Zwolse elektrische taxi’s hebben een gemiddelde actieradius van 200 km en kunnen zodoende in en rond de stad volledig elektrisch rijden.   

“De elektrische voertuigen zijn in aanschaf weliswaar nog wel wat duurder, maar de operationele kosten zijn een stuk lager dan bij de traditionele voertuigen”, legt Meijberg uit. “De auto’s zijn makkelijk in onderhoud en de chauffeur hoeft niet meer apart naar een tankstation te rijden maar kan op de zaak de auto opladen.”   

100 procent groene stroom 

En de toekomst? “We hebben nu al laadruimte voor nog meer elektrische auto’s, onze energieleverancier levert 100 procent groene stroom en we kijkenook naar de mogelijkheden voor zonnepanelen op het dak.  


Dit artikel verschijnt in Verkeer in Beeld 3, juli 2019. 

Deel dit artikel