Artikel

Wandelpad uit olifantsgras in Leeuwarden

Op 6 december 2017, stipt half acht, reed de vrachtwagen van Concordia Heerenveen op het parkeerplaatsje bij de Noorderbrug in Leeuwarden om materiaal te lossen. Daarna arriveerde Wieberen Peenstra met drie van zijn mannen, de machines en 6 kuub gehakseld olifantsgras in bigbags van de Miscanthusgroep Haarlemmermeer. De menger en grondstoffen werden opgesteld aan het eindpunt van het Circulair voetpad, dicht aan de Dokkumer Ee om aanmaakwater te kunnen tappen via een dompelpomp.

De dag ervoor hebben Casper de la Rie en zijn zoon Ithran de 8 cm hoge bekisting geplaatst, op een onderlaag van hergebruikt koersmix, afkomstig van het oorspronkelijke pad. Twee man vulden de mixer met 500 liter grassnippers, zand, water en bindmiddel voor 500 liter “XM4”, dat wil zeggenXiriton met Miscanthus en bindmiddelcategorie 4” (deze receptuur werd reeds in 2014 toegepast in IJmuiden voor perrons en massieve zitbanken).
Trage uitharding

Vanwege de locatie was het meest handige om met kruiwagens de massa in de 1,6 meter brede baan te storten. Drie man hadden voldoende tijd om de massa met trilbalk en vlakspaan strak te trekken tot de volgende charge. De laatste meters met een helling lukte uitstekend door de stugge mortel, mede door de vezels. Het natte weer op die dag viel weliswaar mee, maar door de temperatuur onder de tien graden was de uitharding van de toplaag traag. 

Spoedreparatie 

Ondanks de duidelijke afzetting met linten zijn er in dezelfde nacht twee fietsers, drie voetgangers en een hond overheen gelopen. De spoedreparatie op de volgende dag leek op het eerste gezicht geslaagd, maar na enkele weken werden de sporen daarvan helaas weer zichtbaar. 


Vier deeltrajecten 

Dit proefproject opgedeeld in vier deeltrajecten, geleid door Arjen Kammeraat van de gemeente Leeuwarden, was op tijd af vóór aanvang van het jaar van de Culturele hoofdstad. Sinds de opening lopen en fietsen er soms honderden mensen per dag overheen. Ondanks maar acht centimeter materiaaldikte voldoet Xiriton ruim aan de eisen die het pad stelt. In deze 75 vierkante meter blijft de koolstof van omgerekend rond 1200 kg CO2 opgeslagen, gebonden in de biomassa in de mortel. De opdrachtgever is tot nu toe tevreden en men ziet meer mogelijkheden voor fietspaden, vooral in natuurgebieden.

Hergebruik 

Na afloop van de proef in 2020 is de bedoeling om het pad in handzame elementen te zagen. Deze worden dan hergebruikt als dragende muur bij een uniek renovatieproject in Britsum, waarXM5 (met zeewater en puzzolanen, als hommage aanVitruvius) en ook XMA (Xiriton-bio-asfalt plus olivijn) worden toegepast. 


Dit artikel is verschenen in BouwCirculair 01/2019. Lees meer van BouwCirculair in onze bibliotheekDit artikel komt uit BouwCirculair

Deel dit artikel