Artikel

Geluidsscherm refereert aan baggerhistorie Sliedrecht

Voor de hoogwaardige Sliedrechtse nieuwbouwwijk Baanhoek-West is een ingetogen geluidsscherm ontworpen dat refereert aan de historie van het achterliggende gebied.

De wijk in aanbouw bevindt zich pal langs de A15, waardoor een geluidsscherm nodig was. Op verzoek van de gemeente Sliedrecht en Bouwfonds Property Development ontwierp ipv Delft een eenvoudig maar aansprekend glazen scherm, dat het zicht op het beoogde achtergelegen bedrijventerrein vanaf de snelweg niet belemmertHet minimaliseren van verblinding door weerspiegelend zonlicht vormde met name een uitdaging.  Met de gekozen stand van het scherm en de knik tussen het betonnen en glazen deel voldoet het scherm op eenvoudige wijze aan de eisen.  


Het geluidsscherm refereert op subtiele wijze aan het karakter en de historie van Sliedrecht als bakermat van de baggerindustrie. De textuur van basaltblokken op de betonnen plint verwijst naar de oevers van de rivier, het dubbele golvenpatroon op de glazen panelen refereert aan bagger (onderste) en water (bovenste).
 

De modules van het maatwerkscherm zijn 6 meter breed en het geheel staat onder een hoek van 10 graden. De totale hoogte van het scherm is 6 meter. Richting de afrit Sliedrecht-West neemt de hoogte vloeiend af tot 1,5 meter. Het nieuwe scherm sluit aan op het bestaande geluidsscherm van de gemeente Papendrecht enerzijds en het grondlichaam van het spoorviaduct over de A15 anderzijds.  

Dit artikel komt uit Verkeer in Beeld 05/2017. 

Deel dit artikel